Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2011 22:38 - Крадецът на сенки
Автор: cucu Категория: Забавление   
Прочетен: 2589 Коментари: 1 Гласове:
3



 Държеше да е перфектен! Мразеше всяко петънце, всяка прашинка и държеше, много държеше, да е непогрешим! Мразеше всички малки нещица, които го загрозяваха и особено не понасяше неприемането на неговото мнение - това го докарваше почти до лудост. Но тъй като се стремеше да е перфектен, много внимаваше това да не проличи.

   И сега отново мрачен наблюдаваше слънчевия залез и си си мислеше колко ще е добре да бъде като слънцето. Тази внезапна мисъл го размечта и го накара да остане навън в топлата привечер.

   И тогава го видя. Видя го точно когато сумракът уплътни докрай гърбавия си мост между деня и нощта: Нещото бавно и спокойно се надигна някъде далеч на хоризонта, по-тъмна сянка в настъпващата тъмнина. То бързо приближаваше, подканящо простирайки ръце като пипала, а удължилите се в дрезгавия сумрак сенки, сякаш призовани, се удължаваха още повече; откъсваха се от оковите на предметите и, плъзгайки се по земята, се втурваха към него, а То ласкаво ги приемаше в себе си.

   - Какво си Ти? - попита го заинтригуван, когато онова внезапно се оказа до него: уж човешка фигура, но с чезнещи в пространството очертания и недоловимо лице. Като дим или сянка на дим.

   - Наричай ме Крадецът на сенки. - плавно се промъкна отговорът в главата му.

   - Тоест ти...? - въпросът увисна.

   - Да. Аз владея сенките - обичам ги, любя ги, изпивам ги... - Пиещият сенки направи широк жест с ръка и още няколко се откъснаха от далечината и се устремиха към него.

   Тогава му хрумна бърза и опияняваща мисъл: той щеше да сбъдне мечтата си - щеше да стане като слънцето!

   - А можеш ли да вземеш моята сянка?

   - Разбира се, стига наистина да искаш. - плъзна се отговорът.

   - Моля те! - и в миг блесна ослепителна, изгаряща очите светлина, и в миг угасна.

   Той примига - това ли беше?! - и се огледа. Не видя сянката си, нямаше я!

   - Ти успя! - каза, но не изпита никакво вълнение (Какво означаваше този спомен за подобна дума "вълнение", всъщност?). Но имаше и още нещо:

   - Но...

   -  Но не виждаш никакви сенки, нали? - гласът на Сенкокрадеца бе станал по-отчетлив, а очертанията някак по-плътни. - Отнемам всички сенки -тези отвън и тези вътре, дори и сенките на съмнението. Вече си непогрешим, нали това искаше?! - (това усмивка ли беше?) - Всъщност ти искаше да не можеш да виждаш и усещаш сянката, понеже това е единственият начин да нямаш сянка. Иначе сенките са си там, но ти вече не ги виждаш и усещаш, тъй като вече не притежаваш способността да различаваш границата между светлината и тъмнината.

   - Тоест искаш да кажеш, че светлината без сянка също е Мрак?

   - Да. - отвърна Мракът - Добре дошъл!




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Винаги перфектните хора са ми
22.09.2011 17:48
изглеждали странно...може би защото аз не съм и дори не виждам ни най-малка възможност да успея да бъда....Би могло да се каже: човек е човек докато търси и докато крачи след Сянката на съмнението...
цитирай
2. pumona - Да си перфектен е част от съмнението в самия теб!
15.02.2012 22:27
Приемащият се, ще продължава по пътя свой, без да размишлява - грешка, грозно или не! :)
Хареса ми разказът ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cucu
Категория: Забавление
Прочетен: 369080
Постинги: 88
Коментари: 636
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930